[...] Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze spożywania żółtek jaj, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Witaminy A, E i K Witaminy A, E, K są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, co oznacza, że wymagają one do wchłonięcia odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie. Poprawiają odpowiedzi układu odpornościowego, [...]
[...] wyspecjalizowanych funkcji. Witaminy B6, kwas foliowy i B12 są szczególnie ważne dla produkcji czerwonych krwinek, które dostarczają tlen do mięśni oraz mózgu. Niacyna, witamina B6 oraz B12 wpływają na produkcję neuroprzekaźników (takich jak dopamina) i czynników wzrostu nerwów (takich jak BDNF), a przez to również na budowę i ochronę tkanki [...]
Patrząc kilkanaście lat wstecz, chyba nikt nie spodziewał się, że suplementy diety staną się tak popularne. Jeśli spojrzymy na dane statystyczne, okaże się, że rynek suplementów diety w Polsce w roku 2011 był wart 2,93 mld złotych. Jednak już w ubiegłym roku ta wartość wzrosła do ponad 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów [...]
Wegański styl życia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wynika to przede wszystkim z dużej ilości witamin i minerałów, jakie zjadamy wraz z roślinnymi pokarmami, ale przyczynia się do tego również unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone i często zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Spirulina pochodzi z niebiesko-zielonych alg. Nazwa może odnosić się do wielu gatunków z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w [...]
[...] profilaktyce i leczeniu chorób ciśnienia, chorób reumatoidalnych, detoksykacji wątroby czy wzmocnieniu odporności. Składnikiem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest witamina C, której w jagodach goji znajduje się przykładowo ponad 50 razy więcej niż w pomarańczach w stosunku do 100 gramów. Jagody goji posiadają również szeroką gamę [...]
Żyjemy w świecie, gdzie elektronika jest dosłownie wszędzie. Migające ekrany znajdują się niemal w każdej witrynie sklepowej, smartwatch co chwilę wibruje przy nadejściu wiadomości, na wyciągnięcie ręki można sprawdzić co dzieje się na świecie, napisać do znajomych czy rodziny wyciągając smartfona. Podsumowanie Odpowiednie strategie mogą [...]
Skutki uboczne związane z różnymi trendami żywieniowymi mogą niekiedy mocno uprzykrzyć życie. Dobrym przykładem na to jest słynny trend z 2018 roku, pochodzący z mediów społecznościowych, w którym dzieci spożywały kapsułki z detergentem do prania. Oczywiście jest to przykład skrajny, jednak do diet niezbyt dobrych dla rozwoju i zdrowia dzieci jest [...]
[...] niezależnie od miejsca i czasu. Właśnie dlatego, wzbogacenie napoju o witaminy z grupy B znacząco podnosi jego wartość odżywczą. Dlaczego te, a nie inne witaminy? Niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (B5), czy witaminy B6 i B12 to związki, których obecność w organizmie konieczna jest do regulacji szeregu procesów metabolicznych. Wlicza się w [...]
[...] stosowanie witamin A i E. Wspólnie obie witaminy w istotny sposób wspierają potencjał antyoksydacyjny komórek, dzięki czemu wielopłaszczyznowo mogą wspierać organizm. Z witaminami tymi problem mogą mieć szczególnie osoby stroniące od owoców i warzyw oraz z przewagą produktów przetworzonych w diecie. Nic nie stoi również na przeszkodzie w [...]
[...] pokrojone w plastry jak tradycyjne kotlety albo przekrojone wzdłuż i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie tylko świetny dodatek do mięs, ale także jego [...]
[...] procesu gotowania w złym świetle. Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. [...]
[...] międzyludzkich. Żelazo pochodzące z mięsa (żelazo hemowe) jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzące z roślin (żelazo niehemowe), dodatkowo warto również pamiętać, że witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wspomagają jego pracę. Literatura: Gutema, B. T., Sorrie, M. B., Megersa, N. D., Yesera, G. E., [...]
[...] za wiele procesów, które zachodzą w organizmie. Wiele z nich związanych jest z odpornością organizmu i dobrą kondycją układu mięśniowego i nerwowego. B12 - jest to witamina bardzo ważna dla sportowców. Bierze ona udział w procesie produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii. Jej zadaniem jest także podniesienie [...]
[...] A. Dobrym rozwiązaniem dla osób z wysokimi poziomami zapotrzebowania, a jednocześnie z dietą przeliczoną „na oko”, jest kompleksowa suplementacja. Po latach badań nad witaminami z grupy B znane są już najlepiej przyswajalne ich formy i coraz częściej pojawiają się one w preparatach złożonych w towarzystwie substancji wspomagających. [...]
[...] m.in. upośledzeniem funkcji wydzielniczej żołądka. W 1926 r. wykazano, że podawanie chorym zwierzęcej wątroby w ilości około 500 g dziennie, w której znajduje się witamina B12, powoduje cofanie się objawów choroby. Naukowcy amerykańscy, którzy dokonali tego odkrycia (G.H. Whipple, G.R. Minot i W.P. Murphy), otrzymali w roku 1934 [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/7cb839f23a914581ab25590e3f2f9673.png Witamina B12 w sporcie Należy uwzględnić, że będąca w pożywieniu witamina B12 występuje w formie kompleksu z białkami, który musi być w przewodzie pokarmowym rozłożony z uwolnieniem Witaminy B12. Jeśli przyjmujemy leki blokujące wydzielanie kwasu żołądkowego (inhibitory pompy protonowej) [...]
Według badań opublikowanych 9 września 2008 roku witamina B12, znajdująca się w mięsie, mleku, rybach może powstrzymywać degenerację mózgu w wieku podeszłym. W badaniu wzięło udział 107 osób pomiędzy 61 a 87 rokiem życia, którzy zostali poddani skanowaniu mózgu, zbadano ich pamięć oraz wydolność fizyczną. Badacze również zbierali próbki krwi w [...]